Onychoplastie (sculpturegel)

In de praktijk maak ik gebruik van sculpturegel.

Deze techniek wordt gebruikt om de natuurlijke nagel te helpen en te begeleiden in zijn groei en om het nagelbed te beschermen.

Het nagelbed is zacht en lijkt op een soort kussen. Wanneer de nagel op een plaats niet meer aanwezig is gaat het zachte weefsel omhoog stulpen. Dit kan voor problemen zorgen wanneer de natuurlijke nagel verder gaat groeien.

Wanneer er een stuk nagel ontbreekt kan met de gel dit stuk opgevangen worden, het nagelbed zal naar beneden geduwd worden waardoor de nagel mooi rechtdoor kan groeien.

De gel die in de praktijk wordt gebruikt is elastisch, dat maakt dat deze techniek ook kan worden toegepast bij nagels die ingroeien of die een onnatuurlijke kromming vertonen zodat ze in de richting van het nagelbed toe groeien. Ook traumanagels, dwangnagels en stootnagels kunnen hiermee behandeld worden.

Orthonyxie

Deze techniek wordt gebruikt om de kromming van de nagelplaat te corrigeren en/of een ingroeiende nagel te voorkomen.

Bij Orthonyxie zijn er verschillende mogelijkheden, de doelstellingen zijn allemaal dezelfde.

Niet iedere techniek kan toegepast worden bij iedereen, dit wordt persoonlijk afgestemd.

In de praktijk werk ik met 3 soorten:

De Ring van Ross Fraser

Is een veerkrachtige beugel met een omega-lus die op maat wordt gemaakt. Deze wordt dan over de nagelplaat geschoven en vastgemaakt. Op deze manier gaat de beugel trekken aan de nagelplaat. Na 4 à 6 weken wordt de beugel afgehaald, na verzorging van de nagel wordt de ring opgespannen teruggeplaatst

B/S Spange

De spange is een papierdunne veer, bestaat uit kunststof en wordt op de nagel gelijmd. Kunststof wilt zijn oorspronkelijke vorm terugnemen, zo geeft de Spange trekkracht waardoor de zijkant van de nagel omhoog getrokken wordt. Een spange kan 3 tot 6 maanden zitten blijven, afhankelijk van de hoogte waar deze is geplaatst.

Onyclip

Zijn strips vervaardigt uit een metalen veertje met daarrond kunstof. Deze wordt ook op de nagel vastgelijmd. Deze clips zijn voorvormbaar waardoor de trekkracht kan aangepast worden aan de nagel.

Orthoplastie

Dit is één van de specialiteiten van een gespecialiseerde voetverzorgster.

Hier wordt er gewerkt met vormvaste of vloeibare siliconen.

Zo worden er protectors en/of correctors op maat gemaakt, helemaal aangepast aan de vorm van uw voet.

Protectors kunnen nuttig zijn om chronische drukpunten te ontlasten, zoals een likdoorn (eksteroog) die altijd terugkomt tussen de tenen. Het beschermen van een hallux valgus die altijd rood, pijnlijk en geïrriteerd is.

Correctors kunnen een beginnend afwijkende stand stabiliseren.

Hoofddoel is om terugkerende klachten te verminderen/te voorkomen.